Cholesterol je základní stavební jednotkou pro některé hormony a také pro tvorbu žlučových kyselin. Jak již bylo v úvodu řečeno, cholesterol je pro naše zdraví nesmírně důležitý, musíme se ale vyvarovat jeho nadbytečného množství v těle. V České republice má bohužel více jak polovina dospělé populace zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. A ještě horší je, že řada lidí o tom vůbec neví!
grilovaná snídaně
· „Hodný“ a „zlý“ cholesterol
Cholesterol se do našeho těla dostává dvěma způsoby. Zaprvé si ho tělo vyrábí samo v jaterních buňkách a za druhé jej přijímáme z živočišné stravy. Pokud máme jeho hladinu v krvi normální, je vše v pořádku. Jenže řada lidí ho vlivem nekvalitního jídelníčku, nedostatku pohybu a stresu má více, než je třeba. Tyto nadbytečné zásoby cholesterolu jsou příčinou řady komplikací! Proto je třeba dodržovat dietu, respektive přeorientovat se na zdravější variantu stravování. Tuky se v krvi vážou na bílkoviny a spolu s nimi vytvářejí lipoproteinové částice. Ty dále dělíme na lipoproteiny s vysokou hustotou, které známe pod názvem „hodný“ cholesterol a ty s nízkou hustotou pak označujeme lidově jako „zlý.“ Zlý je proto, že se usazuje v cévách a je příčinou aterosklerózy. K hlavním zdrojům tohoto cholesterolu řadíme živočišné tuky, například máslo, vnitřnosti, vepřové maso. Jinak řečeno nasycené mastné kyseliny mají významný vliv na hladinu tohoto cholesterolu.
zelenina a váza
· Jak zatočit s vysokou hladinou cholesterolu?
Vysoká hladina cholesterolu se netýká jen starších lidí, naopak i lidé po dvacítce by si měli nechat udělat u praktického lékaře vyšetření této hladiny. Při vyšší hladině na nic nečekejte a začněte jednat. Ozdravte svůj jídelníček a začněte se hýbat! Již tato opatření mohou stačit k tomu, abyste svou hladinu cholesterolu snížily. V některých případech přijdou ke slovu i léky, které tlumí produkci cholesterolu v játrech. Vyšší hladinu cholesterolu mohou mít také kuřáci, obézní jedinci či lidé trpící cukrovkou.