Pěstitelem i v zimě aneb, jak si můžete doma nechat vyklíčit zdraví 

Zima je obdobím, kdy našemu organismu chybí nejvíce cenné látky a vitamíny. Jak je doplnit co nejlépe, aby tělu nechyběly? Vypěstujte si doma vlastní klíčky. 

Pěstitelem i v zimě aneb, jak si můžete doma nechat vyklíčit zdraví

Zatímco v létě máme čerstvých potravin stále dost, v zimě přichází období, kdy jsme plně odkázáni na sortiment, který nabízejí supermarkety. I když je jejich nabídka široká, není to úplně to pravé ořechové. A právě zima je obdobím, kdy naše tělo potřebuje nejvíce vitamínů a minerálů získaných z čerstvých a zdravých potravin. Není tak divu, že stále více lidí propadá kouzlu klíčení. Věděli jste, že si doma můžete nechat vyklíčit v podstatě jakékoliv semínko? Klíčky jsou to nejlepší, co nám rostliny mohou dát. Dopřejte si to nejlepší také. 

pexels-photo-4551128

Jak na to 

Klíčky mungo jsou pro úplné začátečníky to nejlepší, co si mohou přát. Na nich si totiž nejlépe natrénujete celý proces a podrobně se seznámíte s tím, jak to funguje. Je to v podstatě velmi snadné, ke klíčení se dají využívat speciální misky na klíčení, které ale nemusíte pořizovat hned, co se rozhodnete doma klíčky nechat klíčit. Zcela si vystačíte i s obyčejnou vatou a nějakou miskou, kterou zrovna nepotřebujete využívat. Základem všeho je voda a důkladné proplachování semen, proplachovat by se měly několikrát denně, minimálně však dvakrát. Když dodržíte toto jednoduché pravidlo, brzy se můžete těšit na první vyklíčené semínka, která jsou plná zdraví. 

Co všechno vám doma může vylíčit? 

Se speciální miskou na klíčení budete mít s celým procesem mnohem méně práce, to je jasné. Pokud se vám tato metoda zalíbí a klíčky vám zachutnají, určitě si ji pořiďte. Jak už bylo řečeno pro začátek je dobré začít s něčím lehčím a to je právě klíčení zelených mungo fazolek. Pokud vás ale zajímá, co všechno se vlastně dá takto naklíčit, budete překvapení, jak jednoduchá je odpověď. Vyklíčit si totiž můžete nechat v podstatě jakékoliv semínko, které vás napadne. Skvěle se v domácím prostředí daří třeba takovému ječmenu, pohance, čočce, slunečnicovým, hořčičným nebo i sezamovým semínkům. Výběr je jen na vás, můžete zkoušet cokoliv, co vás napadne. 

pexels-photo-1640771

Pokud chcete zvýšit přísun důležitých vitamínů, živin a minerálů na maximum, lepší variantu, než vyklíčené semínka byste jen marně hledali. Využít je pak můžete různě, dají se konzumovat jen tak, skvěle se pak hodí pro přípravu salátů nebo pomazánek. Poslouží ale i jako ozdoba na obložené talíře nebo zdravé chlebíčky. 

I v zimě můžeme přijímat čerstvé a zdravé potraviny z vlastní domácí produkce. 

3/5 - (1 vote)