Jak známo, pepřovník je keř a jeho plody jsou právě to, co používáme v kuchyni. Do rodiny pepřovníků, tedy minimálně podobou spadá pak také jiný keř. Mají oba skoro shodné listy, proto je možná záměna na obrázcích. Ve skutečnosti moc ne, protože jeho dvojník nemá plody, zato má kořen, který se vykope, vysuší a rozemele. Tento keř se nazývá kava kava. Pepřovník opojný (Piper methysticum) je právě to o čem je řeč a o opojných účincích kořene se tam, kde roste ví už po celá staletí. Domorodci se s jeho pomocí přiváděli do transu, a tak unikali tvrdé skutečnosti. V dnešních dobách už tolik unikat nemusejí, ale rozemletý sušený kořen zde používají stále. Možná je to jen proto, že je něco bolí.
Prášek má totiž také tlumící účinky, a proto se i u nás používá proti bolesti. Příčinu ovšem odstranit neumí s tím musíte nonens volens k lékaři. Prášek se po dokončení jeho úprav poté vyváží do celého světa a požadavky jsou zde neustále. Proto se kava kava piper methysticum stává stále známější a stále oblíbenější. Zejména mládež vyhledává tuto látku k tomu, aby se odreagovala. Střední generace to samozřejmě používá ke stejnému účelu, jen ten důvod bude asi drobátko rozdílný.
Ale to není vůbec podstatné. Důležité je to, že si můžeme prášek kava kava pořídit také u nás, a to za cenu, která nikoho nezruinuje. A věřte, že je tohle řešení lepší, než nasávat nekvalitní alkohol a pak řešit spoustu zdravotních problémů. Alkohol právě musí stranou při požití prášku, o kterém je řeč. Jeho kombinace s alkoholem je absolutně nepřípustná! NIKDY a v žádném případě nedělejte pokusy se smícháním těchto dvou věcí, protože byste na to mohli hodně škaredě doplatit. A pak už by bylo pozdě litovat. Mnoho lidí by mohlo vyprávět, pokud by ještě žili. Čistá kava kava je ve své podstatě neškodná, takže se není čeho obávat, kdežto v kombinaci s alkoholem…