Díky chilli papričkám si můžete připravit opravdu chutné jídlo, ovšem nesmíte to s nimi přehánět. V takovém případě vám pak mohou nastat opravdu horké chvilky. Při uvážlivém zacházení se mohou papričky stát vaším dobrým kamarádem. Vybrat si právě takové, které budou lahodit vašim chuťovým pohárkům, nebude zase tak jednoduché, neboť na světě existuje několik set druhů paprik a papriček.

Proč papriky pálí
Každá paprika a paprička obsahuje různé množství kapsaicinu, které dráždí nervová zakončení jazyka, a tím vyvolávají pocit pálivosti. Čím více kapsaicinu paprika obsahuje, tím více pálí. Pálivost papriček se určuje podle Scovilleho stupnice, která se pohybuje od 0 do 15 milionů SHU (Scoville Heat Units). Počet Scoville jednotek pálivosti odpovídá přítomnému množství kapsaicinu. Horní hranice této stupnice pak tvoří čistý kapsaicin.

Kde se vzaly?
Chilli papričky pěstovali v Americe indiáni již v 6. století před n. l. Po objevení Ameriky ji kupci rychle rozšířili po celém světě. Papričky představovaly cenné koření i náhradu za pepř, a dodnes patří mezi nedílnou součást každé kuchyně. Receptů s chilli je opravdu mnoho, a jejich pojídání přináší nejen lepší ochucení daného pokrmu, ale také jistá potěšení. Používají se do různých omáček k masu, fazolí i do polévek.

Proč pojídat papričky.
Nepatří chilli papričky mezi vaše oblíbenkyně? Pak byste měli popřemýšlet nad jejich častějším pojídání, protože papričky mají pozitivní účinky na naše zdraví.
· zrychlují metabolismus
· užívají se jako prevence rakoviny
· obsahují důležité minerály (měď, draslík, mangan, hořčík, železo)
· obsahují vitamín A, C a B
· podporují imunitní systém
· snižují chuť na sladké a tučné potraviny
· snižují cholesterol v krvi
· regulují hladinu cukru v krvi
· obsahují antioxidanty
· chrání před vznikem vředů
· obsahují proteiny
· obsahují vlákninu
· pomáhají při hubnutí
· zlepšují náladu
· zlepšují spánek